ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Προβολή 6 εκπαιδευτικών ταινιών του ΠΙΚ στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου
19-23 Σεπτεμβρίου 2018
Πρόγραμμα

Σας ενημερώνουμε ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (ΠΙΚ) στηρίζει την διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στην Λευκωσία, από τις 19 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2018. Στις προβολές του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνονται και 6 εκπαιδευτικές ταινίες παραγωγής του Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (Τ.Ε.Τ.) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με ποικίλη θεματολογία.

Οι ταινίες του ΠΙΚ θα προβληθούν στο φεστιβάλ τις πιο κάτω μέρες:
«Θεόφιλος-Κκάσιαλος, Δύο Λαϊκοί Ζωγράφοι», Τετάρτη 19/9/2018, 17:00
«Κ.Π.Καβάφης, Εγκλεισμός και Παγίδευση», Τετάρτη 19/9/2018 17:35
«Σεφέρης-Διαμαντής, Ο Κόσμος της Κύπρου», Τετάρτη 19/9/2018 18:00
«Άργιλος, Νερό και Φωτιά - Μια σχέση αιώνων», Πέμπτη 20/9/2018 17:00
«Το Κυπριακό Μουσείο», Πέμπτη 20/9/2018 20:30
«Παραδοσιακή Μούσα – Μουσική και Χοροί της Κύπρου», Παρασκευή 21/9/2018 20:30

Περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες και τις άλλες δράσεις του φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα https://www.aei-filmfestival.org αλλά και στην πλατφόρμα του ΠΙΚ http://paragoges.pi.ac.cy, που παρέχει πρόσβαση σε πλήθος εκπαιδευτικών ταινιών παραγωγής του ΠΙΚ ή και της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης Ελλάδας.


Προβολή ντοκιμαντέρ για το Κυπριακό Μουσείο
Λεμεσός, 11 Μαρτίου 2015: Πρόσκληση
Λευκωσία, 15 Μαΐου 2014: Πρόσκληση Αφίσα
Η ταινία παρουσιάζει τη δημιουργία του πρώτου αρχαιολογικού μουσείου της Κύπρου στα τέλη του 19ου αιώνα, στη Λευκωσία, και τη μετέπειτα ίδρυση του Κυπριακού Μουσείου στις αρχές του 20ου αιώνα. Διανθισμένη με πλούσιο αρχειακό υλικό της εποχής, η ταινία αναδεικνύει ταυτόχρονα την ιστορική πορεία του νησιού ανά τους αιώνες, παρουσιάζοντας αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, τα οποία εκτίθενται στις αίθουσες του Κυπριακού Μουσείου και καλύπτουν τις πρωιμότερες περιόδους ανθρώπινης παρουσίας στο νησί (10η χιλιετία π.Χ.) μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο.

Ντοκιμαντέρ, «Σεφέρης-Διαμαντής ο Κόσμος της Κύπρου»
Το ντοκιμαντέρ, «Σεφέρης-Διαμαντής ο Κόσμος της Κύπρου», συμπαραγωγής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου και της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης της Ελλάδας, αναρτήθηκε στην παρούσα διαδικτυακή πύλη.
Η ταινία έχει ως στόχο την ανάδειξη του έργου των Γιώργου Σεφέρη και Αδαμάντιου Διαμαντή, στο μέρος εκείνο που αποτελεί σύνθεση και διύφανση, εμπνευσμένη από τον κόσμο της Κύπρου. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία των δύο δημιουργών μέσα από το έργο τους και την μετουσίωση της «Φωνής» της Κύπρου, σε φωνή πατρίδας. Κύριος παιδαγωγικός στόχος είναι να συναισθανθούν οι μαθητές την πανανθρώπινη διάσταση που αποκτά ο αγώνας των μικρών λαών για το δίκαιο, αλλά και το ριψοκίνδυνο και αβέβαιο των ανθρώπινων αποφάσεων μέσα στο ιστορικό συγκείμενο και στην προοπτική του χρόνου.

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Σεφέρης - Διαμαντής», ο κόσμος της Κύπρου
Πρόσκληση