Τίτλος: ΕΛΕΝΗ
Κωδικός: ΠΒ26 Θεματική ενότητα: Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία Βαθμίδα Εκπαίδευσης: Δευτεροβάθμια Διάρκεια: 10' Έτος παραγωγής: 2007
Παραγωγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Σκηνοθεσία: Πανίκος Τεμπριώτης
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η ταινία αυτή επιχειρεί να συνδέσει το ποίημα Ελένη του Γιώργου Σεφέρη, και την ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη, με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και γενικότερα του ελληνισμού. Ο προφητικός και διαχρονικός λόγος του Ευριπίδη διαθλάται στην ενορατική ποίηση του Σεφέρη, για να προβάλει τους αγώνες του νεότερου ελληνισμού που παραμένουν χωρίς τελική δικαίωση. Η χρήση στην ταινία αρχειακού υλικού και τα δραματοποιημένα, αφαιρετικά πλάνα της διαδρομής του Τεύκρου και της Ελένης συσχετίζουν ποιητικά το μύθο του Τρωικού πολέμου με τα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας (Μικρασιατική Καταστροφή, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Απελευθερωτικός Αγώνας 1955-59, ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου το 1960, διακοινοτικές συγκρούσεις, τουρκική εισβολή) και τις μέχρι σήμερα επιπτώσεις τους στο νησί. Η σχέση λογοτεχνίας και ιστορίας (με τη μεσολάβηση του κινηματογραφικού φακού), σχέση δυναμική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, προσφέρεται για διαθεματικές προσεγγίσεις. Η τολμηρή σκηνοθετική ματιά γίνεται τελικά η αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση με τους μαθητές γύρω από το νόημα των δύο κειμένων σε συνάρτηση με τη σύγχρονη ιστορική διαδρομή της Κύπρου.
AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Δείτε εισηγήσεις για αξιοποίηση της ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία ή αποστείλετε τις δικές σας.
Λήψη βίντεο Ψηλή Ανάλυση (316 MB) / Χαμηλή ανάλυση (85 MB)