Τίτλος: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, Εγκλεισμός και Παγίδευση (αγγλική αφήγηση)
Κωδικός: ΠΒ21 Θεματική ενότητα: Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία Βαθμίδα Εκπαίδευσης: Δευτεροβάθμια Διάρκεια: 18' Έτος παραγωγής: 2004
Παραγωγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Σκηνοθεσία: Γιώργος Κούμουρος
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ, Εγκλεισμός και Παγίδευση Η ταινία δεν στοχεύει στη βιογραφική αναπαράσταση της πορείας του Κ.Π. Καβάφη. Βασικός θεματικός της άξονας είναι η προσέγγιση του ανθρώπου-ποιητή που αναζητά έναν ασφαλή χώρο, ικανό να του προσφέρει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της μνήμης, με τελική απόληξη τον εγκλεισμό του από τον έξω Κόσμο και την παγίδευση σε ερμητικά κλειστούς χώρους. Ο θεατής παρακολουθεί την αγωνιώδη προσπάθεια του Κ.Π. Καβάφη να «στήσει» τα τείχη της προσωπικής τον εξορίας, για να οδηγηθεί έτσι στην αυτοσυνειδησία, την ύψιστη ποιητική σοφία, που εδραιώθηκαν, όμως, πάνω σ’ έναν ταραγμένο και οδυνηρό βίο. Τα ποιήματα που ακούγονται — και που διδάσκονται οι μαθητές — αποκαλύπτουν τον εξόριστο από τον έξω Κόσμο ποιητή, που με λιτά εκφραστικά μέσα οικοδομεί τη δική του μικροπολιτεία, φθαρμένη στον παροντικό χρόνο, μα άξια και πολύτιμη γιατί του χάρισε τη μυστική κι αληθινή Αλεξάνδρεια, τη ζωή του. Τα γυρίσματα έγιναν στο σύνολό τους στους πραγματικούς χώρους και για το λόγο αυτό προσφέρουν τη γεύση, το χρώμα, τον ήχο και την όλη ατμόσφαιρα της καβαφικής ποιητικής. Η ταινία διατίθεται και με υπότιτλους στην αγγλική.
AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Δείτε εισηγήσεις για αξιοποίηση της ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία ή αποστείλετε τις δικές σας.
Λήψη βίντεο Ψηλή Ανάλυση (516 MB) / Χαμηλή ανάλυση (138 MB)