Τίτλος: «Η ΣΕΛΗΝΟΦΕΓΓΉΣ ΝΥΞ» στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
Κωδικός: ΠΒ17 Θεματική ενότητα: Νέα Ελληνικά - Λογοτεχνία Βαθμίδα Εκπαίδευσης: Δευτεροβάθμια Διάρκεια: 19' Έτος παραγωγής: 2001
Παραγωγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Σκηνοθεσία: Γιώργος Κούμουρος
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην ταινία αυτή, με τη δραματοποίηση επιλεγμένων σκηνών από τα διηγήματα «Η Νοσταλγός», «Όνειρο στο κύμα» και «Η Φαρμακολύτρια», επιχειρείται η αποκάλυψη του ρόλου της σελήνης και ό,τι αυτή αντιπροσωπεύει στο έργο του Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για την αποκάλυψη του αρχέγονου και μυστηριακού Παπαδιαμάντη. Θα πρέπει να τονίσουμε πως στην πεζογραφία του Παπαδιαμάντη το θέμα της σελήνης και του συνακόλουθου μυστηριακού, σαγηνευτικού, μαγευτικού, θηλυκού στοιχείου είναι κυρίαρχο και ανεξάντλητο. Συνιστά την άλλη, τη βαθύτερη, τη σκοτεινή όψη του ιερού βάθους της ποιητικής αφηγηματικής του τέχνης. Γι’ αυτό και μια κωδικοποίηση, μια καταγραφή και μια ανάγνωση της πολύμορφης και πολύτροπης φανέρωσης, της όδευσης ή της περιπλάνησης της σελήνης στο έργο του, μας αποκαλύπτει εντέλει μιαν άλλη, λανθάνουσα κι όμως εξέχουσα δυναμική διάσταση του έργου του. Που οδηγείται και μας οδηγεί στην αποκάλυψη και της βαθύτερης, πολυδύναμης, αρχέγονης προοπτικής του.
AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Δείτε εισηγήσεις για αξιοποίηση της ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία ή αποστείλετε τις δικές σας.
Λήψη βίντεο Ψηλή Ανάλυση (616 MB) / Χαμηλή ανάλυση (164 MB)