Τίτλος: Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΩΡΑ… ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ (αγγλικοί υπότιτλοι)
Κωδικός: ΠΒ19 Θεματική ενότητα: Ιστορία - Αρχαιολογία Βαθμίδα Εκπαίδευσης: Δευτεροβάθμια Διάρκεια: 35' Έτος παραγωγής: 2003
Παραγωγή: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου Σκηνοθεσία: Γιώργος Κούμουρος
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην ταινία σκιαγραφείται το πορτρέτο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Η δομή της ταινίας, επιχειρώντας να αναδείξει την προσωπικότητα του δεκαεννιάχρονου ήρωα, κινείται σε δύο βασικά επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, το αφηγηματικό, κινούνται οι μνήμες κάποιων ανθρώπων που τον έζησαν. Οι αφηγήσεις τους είναι αποσπασματικές και ενέχουν έντονα το προσωπικό στοιχείο. Μέσα από αυτές σκιαγραφείται τμηματικά όχι τόσο η ιστορική του ταυτότητα, όσο η καθημερινή και πανανθρώπινη διάσταση της ζωής του. Στο δεύτερο επίπεδο κινείται η επινοημένη ιστορία του παιδιού με το χαρταετό, η οποία διαπλέκεται στις αφηγήσεις και γίνεται το σύμβολο της παιδικής αθωότητας, αλλά και του προσωπικού αγώνα – μοναχικού και έγκλειστου – για αυτοπραγμάτωση και ανάταση. Το επίπεδο αυτό διανθίζεται από επιλεγμένα ποιητικά και πεζά κείμενα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τα οποία μαρτυρούν τις αγωνίες, τις αναζητήσεις και τις συγκινήσεις του, οδηγώντας σταδιακά σε μια υπερβατική έξοδό του από τον κόσμο. H ταινία διατίθεται με συνοδευτικό πολύπτυχο και με υπότιτλους στην αγγλική.
AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Δείτε εισηγήσεις για αξιοποίηση της ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία ή αποστείλετε τις δικές σας.
Λήψη βίντεο Ψηλή Ανάλυση (1031 MB) / Χαμηλή ανάλυση (275 MB)