Τίτλος: Ανακύκλωση… τότε δεν υπήρχε αυτή η λέξη
Κωδικός: ΜΒ7 Θεματική ενότητα: Περιβάλλον - Αειφορία Βαθμίδα Εκπαίδευσης: Δευτεροβάθμια Διάρκεια: 23΄ Έτος παραγωγής: 2023
Παραγωγή: Παγκύπριο Γυμνάσιο Σκηνοθεσία: Μαθητές/Μαθήτριες Α3’ Ολοήμερου Σχολείου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ:

Μέσα από το ντοκιμαντέρ μας παρουσιάζουμε την οικολογική παράδοση των παππούδων μας και θέτουμε προβληματισμούς για το σήμερα. Οι παππούδες μας ζούσαν σε κλειστές αγροτικές κοινωνίες, όπου έπρεπε να επιβιώσουν με τους πόρους που είχαν στη διάθεσή τους, οι οποίοι προέρχονταν αποκλειστικά από τη φύση. Έγιναν αυτάρκεις και επινόησαν τρόπους ώστε να παράγουν και να συντηρούν τα προϊόντα τους. Το μοντέλο ζωής που ανέπτυξαν αποτελεί το επιθυμητό πρότυπο, στο οποίο προσβλέπουν όλες οι σύγχρονες-αναπτυγμένες κοινωνίες: μειωμένη κατανάλωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, απουσία πλαστικού. Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε την οικολογική τους στάση, η οποία ήταν τρόπος ζωής και όχι ζήτημα επιλογής, ώστε να προβληματίσουμε το κοινό. Εμείς, σήμερα, αν και διάγουμε μια φαινομενικά ευκολότερη ζωή, χρειάζεται να πάρουμε συνειδητά, μια απόφαση, αν θα είμαστε σε αρμονία με ό,τι φυσικά μας περιβάλλει.

Η ταινία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καταγράφουμε τη Μνήμη – Παραγωγή ντοκιμαντέρ από μαθητές και μαθήτριες» που υλοποιεί το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

AΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: Δείτε εισηγήσεις για αξιοποίηση της ταινίας στην εκπαιδευτική διαδικασία ή αποστείλετε τις δικές σας.